Welkom op Uitvaart-Deventer.nl

Rouw, verder leven na verlies

Het echte besef van het verlies van een dierbare begint vaak pas in de dagen, weken na de uitvaart. In de eerste dagen na het overlijden komen er doorgaans veel mensen op bezoek en moet er heel veel worden geregeld voor de uitvaart. De eerste dagen en weken na de plechtigheid komen er misschien ook nog wel regelmatig mensen langs om te praten en te helpen. Maar er komt een moment dat het leven voor de andere mensen weer verder gaat terwijl er voor de directe nabestaande dan pas echt een besef komt van het gemis.

Het verdriet en de pijn kan soms juist extra voelbaar zijn bij de gewone alledaagse dingen. Iemand die altijd met zijn partner alles samen deed moet nu opeens alleen opstaan, alleen ontbijten, alleen de hond uitlaten, alleen boodschappen doen, alleen televisiekijken, alleen wandelen, alleen… Dat is zeker in de eerste tijd heel moeilijk en pijnlijk. Bij de meeste nabestaanden zal het verlies met de tijd een plekje krijgen, maar het kan ook voorkomen dat iemand er alleen niet meer uitkomt. Dat de pijn van het verlies zo blijft overheersen waardoor het leven heel zwaar wordt. In dat geval is het belangrijk om hulp te zoeken bij een professional. De eerste stap daartoe is de eigen huisarts. De huisarts kent zijn of haar patiënten en kan daardoor heel goed adviseren en eventueel doorverwijzen. Het is daarom heel goed om met de huisarts te praten over het verlies en het verdriet. De huisarts weet precies welke mensen en instanties in Deventer hulp kunnen bieden aan mensen in rouw.

Hulp psycholoog

Er zijn verschillende psychologen in Deventer die mensen in rouw helpen. Door te praten en te luisteren kunnen zij mensen soms verder helpen. Uw huisarts weet welke psycholoog het beste bij u past. Om een indruk te krijgen van wat een psycholoog kan betekenen kunt u kijken op de website van Corine Speelziek uit Deventer.

Humanitas Deventer

Vrijwilligers van de lokale afdeling van Humanitas in Deventer kunnen mensen in rouw helpen. De vrijwilliger brengt eerst een huisbezoek om samen te kunnen praten over de situatie waarin iemand zit. De meeste vrijwilligers hebben zelf ook een groot verlies meegemaakt en weten dus heel goed wat de andere meemaakt. Gedurende een half jaar tot een jaar komt de vrijwilliger langs.

Humanitas Deventer organiseert ook wandelingen voor nabestaanden. Deze worden zes keer per jaar gehouden op een zondagochtend van 11.00 tot 13.00 uur. Er wordt een uur gewandeld en men komt een uur samen om ergens koffie of thee te drinken.

Kijk voor meer informatie op de website van Humanitas Deventer.

Administratieve hulp

Wanneer iemand zijn of haar partner verlies die altijd zorgde voor de administratie dan kan het verlies ook zorgen voor problemen met de administratie. Door het overlijden van een partner verandert er in ieder geval al heel veel. Denk bijvoorbeeld aan het wegvallen van inkomen, het moeten doen van de ‘finale aangifte’ etc. Als iemand moeite heeft met de administratie dan is het verstandig om tijdig op zoek te gaan naar iemand die daar goed bij kan helpen. Zorg altijd dat je zeker weet of die persoon ook echt te vertrouwen is, want het komt helaas nog voor dat (vooral oudere) mensen de dupe worden van iemand die zogenaamd komt helpen met de administratie.

In de infotheek van Uitvaart.nl staan verschillende hoofdstukken waar informatie is te vinden over administratieve zaken. Mensen kunnen er ook gratis vragen stellen aan professionals en er zijn adressen te vinden van betrouwbare organisaties die gespecialiseerd zijn in administratieve hulp voor nabestaanden.
ul>

  • Belastingzaken na overlijden
  • Geldzaken na overlijden
  • Nalatenschap
  • .

    Video’s prof. dr. Manu Keirse (autoriteit op het gebied van rouwverwerking)
    Prof.dr. Manu Keirse van de Katholieke Universiteit van Leuven is gespecialiseerd in het rouwproces bij mensen. Op Uitvaart.nl staan diverse korte films waarin hij uitleg geeft over verschillende thema’s die te maken hebben met rouw.

  • Rouwen - Hoe doe je dat?
  • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
  • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
  • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
  • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
  • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
  • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
  • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
  • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

  • Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

    Bel nu: 088 605 1208 Dag en nacht bereikbaar
    Overlijden in regio Deventer melden?
    Bel nu direct: 088 - 605 1206