Welkom op Uitvaart-Deventer.nl

Crematorium Deventer

De gemeente Deventer beschikt over één crematorium dit is Crematorium Steenbrugge (Yarden) in Diepenveen. Het crematorium beschikt ook over een eigen uitvaartcentrum en begraafplaats waardoor alle facetten rond een uitvaart plaats kunnen vinden op dezelfde locatie.

Wat is een crematie?

Een crematie is een lijkverbranding. Elk crematorium beschikt over minimaal één speciale crematieoven waar een overleden in gecremeerd kan worden. Sommige mensen denken dat er rookwolken zichtbaar zijn boven een crematorium, maar dat is zeker niet het geval. In Nederland zijn crematieovens aangesloten op speciale filtersystemen die er voor zorgen dat er feitelijk niets meer dan warme lucht wordt uitgestoten. Dit is niet of nauwelijks zichtbaar en je kan het ook niet ruiken.

De feitelijke crematie duurt gemiddeld vijf kwartier. Daarna wordt de as die overgebleven is in een asbus gedaan. Deze asbus moet minimaal een maand worden bewaard in de algemene nis van het crematorium, daarna mag de familie de as ophalen en kan men een asbestemming kiezen.

Uitgebreide informatie over het crematieproces (techniek, temperaturen, filtersystemen etc.) zijn te vinden in de infotheek van Uitvaart.nl in het hoofdstuk De Crematieoven.

De crematieplechtigheid

Hoe het afscheid precies wordt vormgegeven wordt helemaal gekozen door de nabestaanden, maar in grote lijnen volgt men vaak dezelfde handelingen. Doorgaans worden de directe nabestaanden in het crematorium ontvangen in de familiekamer. De belangstellenden van de uitvaart worden ontvangen in de ontvangsthal. Soms kiest de familie er voor om de kist met de overledene te plaatsen in de familiekamer zodat men nog heel even alleen met de overledene kan zijn.

Meestal nemen de belangstellenden als eerste plaats in de aula van het crematorium. De voorste rijen zijn gereserveerd voor de directe nabestaanden. Deze komen als laatste binnen. Soms is de kist met de overledene als eerste geplaatst in de aula, maar het kan ook zijn dat de familie de overledene de aula binnen draagt.

Tijdens de plechtigheid staat de kiste met de overledene vooraan in de aula. Meestal is de kist gesloten maar het kan ook zijn dat de nabestaanden er voor kiezen om de kist open te houden tijdens het afscheid. Op die manier kan iedereen de overledene nog even zien. Elke familie kan zelf helemaal kiezen hoe de plechtigheid wordt ingevuld. Meestal worden er een paar toespraken gehouden en wordt er muziek gedraaid. Het kan overigens ook zijn dat de nabestaanden er voor kiezen om de uitvaartplechtigheid te houden op een heel andere locatie. Kijk voor voorbeelden van geschikte locaties in het hoofdstuk Uitvaartplechtigheid in aula, kroeg of woonkamer.

Na de plechtigheid gaan de belangstellenden doorgaans naar de condoleance. Deze kan worden gehouden in het crematorium, maar het is ook mogelijk dat de condoleance wordt gehouden op een andere locatie. Kijk voor informatie en inspiratie voor sfeervolle condoleancelocaties (bijvoorbeeld gewoon thuis) in het hoofdstuk Condoleance in Deventer
.
De overledene wordt na de plechtigheid overgebracht naar de ovenruimte. Het is mogelijk dat een paar nabestaanden meegaan naar de ovenruimte zodat ze aanwezig kunnen zijn bij het invoeren van de kist in de crematieoven.

Crematorium Steenbrugge

Crematorium Steenbrugge is onderdeel van uitvaartorganisatie Yarden. Het crematorium beschikt over twee sfeervolle aula’s en een ruimte voor de condoleance. Er zijn diverse mogelijkheden op het gebied van de catering. Dat kan van een eenvoudige koffietafel tot een uitgebreid buffet. Het crematorium in 2013 helemaal gerestyled en biedt veel mogelijkheden om de ruimtes met beeld en licht een persoonlijke sfeer te geven.

In het crematorium is ook een uitvaartcentrum dat beschikt over 24-uurs kamers. Daarnaast biedt het crematorium diverse asbestemmingen aan. Voor meer informatie over wat je met de as van de overledene kan doen (bewaren, verstrooien) kan je verder lezen in het hoofdstuk Asbestemming in Deventer.

Crematorium Steenbrugge
Raalterweg 27-29
7431 PA Diepenveen
0570 622 784

Overlijden in regio Deventer melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206