Welkom op Uitvaart-Deventer.nl

De condoleance

Na de uitvaartplechtigheid wordt doorgaans de condoleance gehouden. De condoleance is de bijeenkomst waarbij de belangstellenden de directe nabestaanden kunnen condoleren. Vaak staan (of zitten) de directe nabestaanden naast elkaar zodat de belangstellenden langs kunnen lopen om hun condoleance over te brengen.

Het kan overigens ook zijn dat de nabestaanden juist niet willen dat iedereen ze komt condoleren tijdens de condoleance. Soms zijn de directe nabestaanden zo moe van alle emoties en spanningen dat ze na de plechtigheid juist even rustig willen zitten. Als dat het geval is dan wordt dat doorgaans aan het einde van de plechtigheid gezegd door de uitvaartleider.

Toosten op het leven van de overledene

Vroeger waren de meeste condoleance vrij sober van karakter. Ze werden meestal gehouden in een vrij sombere ruimte in het uitvaartcentrum. Bij deze traditionele condoleances werden doorgaans alleen koffie en thee geserveerd. Soms met een plakje cake of een broodje kaas.

Steeds vaker kiezen families er voor om de condoleance uit te breiden met bijvoorbeeld een borrel. Tijdens de condoleance worden dan bier en wijn geserveerd en er worden borrelhapjes rondgedeeld. Het komt ook regelmatig voor dat er muziek wordt gespeeld of dat men er voor kiest om er een buffet bij te houden. Families kiezen hier voor omdat men tegenwoordig vaker ver uit elkaar woont. Daardoor zien mensen elkaar soms lange tijd niet en daardoor is de uitvaart soms ook een soort van reünie.

Nabestaanden zijn helemaal vrij om de condoleance in te vullen zoals ze dat zelf willen. Datzelfde telt voor de locatie waar men de condoleance houdt.

Locaties condoleance Deventer

De meeste condoleances worden gehouden in de koffiekamer van de begraafplaats, crematorium Steenbrugge of in de condoleanceruimte van het uitvaartcentrum. Maar het is ook mogelijk om de condoleance te houden in een locatie die helemaal niets met de uitvaartbranche te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een kroeg, een zalencentrum, de sportkantine van de club waar de overledene vrijwilliger was etc. Eigenlijk is bijna elke locatie waar men in het ‘gewone leven’ ook samen komt voor een feest geschikt als locatie voor een condoleance.

Soms kiezen families voor een locatie die heel speciaal was voor de overledene en de nabestaanden. Om een voorbeeld te noemen; stel dat de overledene is getrouwd in partycentrum De Horst in Deventer, dan zou het natuurlijk ook heel bijzonder kunnen zijn om de condoleance juist daar te houden. Op de plek waar de overledene zijn of haar mooiste dag beleefde. Zo zijn er natuurlijk veel meer voorbeelden te bedenken. Het kan bijvoorbeeld ook heel persoonlijk zijn om de condoleance thuis te houden. In dat geval hoeft de familie geen rekening te houden met de tijd. Als de condoleance thuis gehouden wordt moet er meestal wel veel worden voorbereid. Denk daarbij aan de catering, de ontvangst van de gasten, eventuele extra sanitaire voorzieningen etc. Je uitvaartondernemer weet precies wat er allemaal geregeld moet worden en kan de hele condoleance organiseren.

Het kan ook praktisch zijn om de condoleance te houden op dezelfde locatie als de plechtigheid want ook die worden tegenwoordig steeds vaker gehouden op andere locaties dan alleen de begraafplaats of het crematorium. Kijk voor inspiratie in het hoofdstuk Locaties uitvaartplechtigheid Deventer.

Online condoleren

Op Condoleance.nl kunnen nabestaanden gratis een condoleanceregister openen. Bij het register kan men eventueel ook de rouwkaart plaatsen zodat iedereen kan zien waar en wanneer de uitvaart wordt gehouden. Belangstellenden kunnen onder het register een steunbetuiging plaatsen.

Het gebruik van Condoleance.nl is geheel gratis. Condoleance.nl is het nationale condoleanceregister van Nederland. Veel mensen kennen de site van grote gebeurtenissen waarbij vele duizenden Nederlanders een bericht willen nalaten.

Overlijden in regio Deventer melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206